Atlétika
Szabó Beatrix

MTK legendárium | 313. rész

Publikálva: 2024.02.19 Frissítve: 2024.02.16 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. 94. rész.

Szekrényessy Kálmán idős napjaiban, amikor betegsége mind jobban akadályozta fővárosi klubedzői és országos sportszervezői tevékenységében – mint Szekrényessy István gerelyvető példája is mutatta – családja számára nyújtott önzetlen segítséget: „Ily gazdag tevékenység után, mellyel mindig a közérdekért lelkesedett, a maga érdekét szélnek eresztette.

Gyermeke nem lévén, rokonai érdekében személyes segítségnyújtásra is vállalkozott: „Tegnap este Kálmán bácsi lepett meg. Valami rokona kisleányát jött nekünk [unokahúgának] beajánlani, és az igazgatóhoz is készült. Ettől visszatartottam őt, megígérvén, hogy mi mindent megteszünk, amit csak lehet, így aztán 10-ig nálunk volt. Állítólag a nyáron kapja készhez pénzét, melyet már a Kúria is neki ítélt.

Szívesen osztozott családja örömeiben s részvéttel állt mellettük gyászukban, miként unokaöccse előléptetésénél és hősi halálánál: „Béla előléptetéséhez Kálmán bácsi gratulált az én címemre.

    

Előléptetése után alig egy esztendővel Bizell Béla főhadnagy (az első világháború legelején) értelmetlen hősi halált halt az orosz fronton, amikor éjszaka, az ellenséggel szemben fekve tisztiszolgájának fellobbanó gyufafényére az ellenség az újdonsült apát lőtte le.

Kálmán bácsi péntek este fölkeresett, […] nagyon hangsúlyozta, […] hogy nagyobb érdeklődéssel viseltetett Béla iránt. A felesége elájult a [halál]hír hallatára.

A gerelyvető Szekrényessy Pista mellett jelentős eredményeket ért el több unokaöccse trenírozása és buzdítása terén. Így válhatott unokatestvérének, (Szekrényessy Ottiliának) fia, Scholtz Pál Kornél (1881-1948) a Pál-völgyi barlang felfedezőjévé és a magyar turistasport egyik alapítójává. Ezeken túlmenően húgának Bizellné Szekrényessy Margitnak a fiait (Lajos öccsével közösen) avatta be a vízisportok gyakorlásába, kik ily módon, mind az úszás, mind pedig a vitorlázás terén szép sikereket könyvelhettek el.

Ugyancsak hatással volt másik unokatestvérének, Nándornak idősebbik fiára, Szekrényessy Károlyra (1867-1938), ki nem csupán erőt, de tehetséget is mutatott a torna- és úszósport terén, ki éppen Szekrényessy Kálmán hatására szereltetett fel háza, valamint balatoni villájának egyholdas parkjában tornaszereket.

Kálmán legutolsó pártfogoltja a fent említett Károly legkisebb gyermeke, Szekrényessy Pál (1910-1971), későbbi pénzügyminisztériumi számtanácsos lett, kinek a híres sportférfi legjobb „barátjává,” lett…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!